Mitt samlarintresse

1 öring, 1898 I min barndom startade mitt intresse precis som många andras med en mycket enkel årtalssamling av moderna mynt. Jag kommer ihåg att jag var mäkta stolt över en urusel 1-öring från 1898 som jag hittade ute. Tänk vilket gammalt mynt!
Inspirerad av en bekant började jag "åter" med mitt myntsamlande år 2001. Jag har alltså inte samlat speciellt länge men relativt intensivt sedan dess. Mitt huvudområde är svenska typmynt och jag försöker få ihop en ordentlig samling utan att det får kosta allt för mycket. Detta innebär att det är mycket dåligt med guldmynt, riksdalermynt, praktmynt, plåtmynt, sällsynta mynt och mynt av högre kvalitet i min samling. Å andra sidan tycker jag att min myntsamling ganska bra representerar de svenska mynt som gemene man har kommit i kontakt med under årens lopp.

Medalj, Carl IX Det är lärorikt med mynt. Kopplingen till historia tycker jag är mycket intressant. Det är spännande att tänka på vad som hände vid den tiden som mynten cirkulerade. Genom att samla mynt eller sedlar från andra länder blir man mer nyfiken på dessa länder. Man vet kanske inte alls var Bhutan, Malawi och Vanuatu ligger i världen. (klicka gärna på länkarna för att få svar)

Efterhand så har jag även intresserat mig för romerska mynt, svenska sedlar och till viss del av medaljer och utländska sedlar. Egentligen alldeles för mycket men det är ju så svårt att låta bli när man tycker att det är så roligt. Därför så har det även blivt några grekiska mynt, spelpenningar, primitiva betalningsmedel och annan myntkuriosa. Till och med några spelpenningar och polletter fastän man tydligt bestämt sig för att inte samla på dessa. Däremot så har mitt intresse för modernare svenska mynt och jubileumsmynten avtagit väsentligt. Det är en helt annan känsla med ett gammalt och slitet mynt som har varit med. De flesta av mynten har inhandlats via Internet-auktioner såsom Tradera. Detta fungerar lysande och alla affärer har gått bra, med endast något sällsynt undantag. Ett och annat besök på samlarmässor och hos mynthandlare har det också blivit. Karl XI, 2 mark, 1669 Tidigare kändes det lättare att fynda på Tradera, men nu känns det som det är tvärtom. Fler och fler har upptäckt Tradera och konstaterat att det fungerar bra. Ofta är bilderna på objekten mycket bra. Men man kan faktiskt bli totalt grundlurad av en bild. Här är en historia om ett Kristina 1-öre.

Sear 6703, AU Stater, Alexander den store, 336-323 f.Kr. De flesta specialiserar sig förståndigt nog på ett specifikt samlarområde och kanske till och med på ett specifikt mynt och dess varianter. Man blir då naturligtvis oerhört kunniga inom sitt område. Men det mesta inom numismatiken intresserar mig väldigt mycket, så jag kan inte låta bli att försöka lära mig lite mer om nya områden. Med tiden så har jag märkt att jag som många andra samlare blir mer och mer kräsen beträffande myntkvalitén. Man suckar nördigt när man ser ett sällsynt välpräglat rart objekt. Här bredvid är ett par väldigt fina mynt. Karl XI, 2 mark, 1669 även kallad karolin och en lite äldre guld stater, Alexander den store, 336-323 f.Kr.


Senast Uppdaterad: 2008-11-10                Copyright © 2004-2008             http://www.tonysmynt.se/