Om att samla mynt för nybörjaren

1/4 Skilling, 1808, Avesta Detta stycke vänder sig till riktiga nybörjare och dom som funderar på att börja samla på svenska mynt. Även om man faktiskt kan göra mindre fynd i plånboken så måste man nog inse att man måste köpa (eller byta till sig) äldre svenska mynt. Man bör då vända sig till en mynthandel (Kolla Gula Sidorna). Tänk dock på att du sällan gör några riktigt stora fynd där samtidigt som man inte får speciellt mycket för sina egna mynt. Mynthandeln driver ju faktiskt en verksamhet som måste gå runt, så det är inget konstigt i det. Något som jag starkt rekommenderar är att man surfar in på Internet-auktioner. Framförallt föreslår jag ett besök på Tradera.

4 öre, 1716 Sedan kommer det här problemet om hur mycket man skall betala för ett mynt. Det idag enklaste sättet att kolla upp det ungefärliga värdet hos svenska mynt, är att köpa ett ex av Tonkins Myntbok. Naturligtvis skall man vara försiktigare med dyrare mynt innan man har lärt sig mer om priser, efterfrågan och kvalitetsbedömning. Det är lite komiskt att många "Numismatiker" knappt vill nämna Tonkins Myntbok och anser att den innehåller många felaktigheter, men jag slår vad om att dom själva har ett ex som dom sitter och bläddrar i om kvällarna. Tonkins Mynbok beställer man lätt från tex. AdLibris. Den kostar kring hundralappen.

Myntramar Hur förvarar jag sedan mina mynt? Myntramar som skyddar mynten är idag mycket populära. Egentligen är myntramar endast nödvändigt för mynt av hög kvalitet där man lätt kan förstöra ytan med ett fett fingeravtryck. Det är en stor fördel att man kan skriva direkt på pappramen (TBT) eller fästa etiketter på den. Själv är jag väldigt förtjust i plastramarna (MR) som kan återanvändas och man slipper dom i mitt tycke fula häftklamrarna. En nackdel är dock att man behöver speciella pennor att skriva på dem med och etiketter fäster sämre på dessa ramar. Det finns också plastfickor som passar till myntramarna så att man kan ha mynten i en pärm. Notera dock att en myntpärm kan bli mycket tung. Visst vore det fint om man kunde komma över något gammalt trämyntskåp men dom är ofta mycket dyra. Det finns idag mycket praktiska små myntskåp (Lembit) av plast med 4 eller 8 lådor i. Lådorna har filtbotten och kan delas in på olika sätt. Förvarar man myntramar i skåpet så rymmer en låda 16 mynt (totalt 64 mynt i ett Lembit Junior skåp).

Silver Stater. ca 400-350 f.Kr. Korinth Jag rekommenderar att man läser några allmänna myntböcker för att lära sig mer om mynt och myntsamlande i största allmänhet. Se under litteratur. Man kanske vill specialisera sig på grekiska mynt, romerska mynt, mynt från ett visst land, ett mynt från alla länder i världen, svenska typmynt, mynt från en viss tidsperiod, dalermynt, svenska 1-öresmynt, klippingar, besittningsmynt, kopparmynt, kastpenningar, provmynt, polletter, medaljer etc. Eller så kan man göra som jag och samla på lite av varje. Man kan även besöka mynt och samlarmässor och gå med i en lokal myntförening. Glöm inte bort möjligheten att gå till biblioteket och låna/beställa hem några myntböcker. Titta gärna efter information på Internet. Jag kan rekommendera Ingemars myntlänkar som innehåller länkar till det mesta inom detta område.

Din myntsamling kan bli värdefull, så se över villkoren i din hemförsäkring. Förvara värdefulla mynt i bankfack. Det är dock tråkigt att inte ha tillgång till hela sin samling, men gör då som jag och lägg upp dom på Internet :-)


Senast Uppdaterad: 2008-10-09                Copyright © 2004-2008             http://www.tonysmynt.se/